Odoo CMS - a big picture

 Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 "Investeşte în oameni !" 

Centrul de Hipoterapie și Echitație
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe 

  Despre hipoterapie

 

Hipoterapia este o forma de terapie care garantează efecte benefice si rezultate imediate obtinute in diverse afectiuni, precum: infirmităţi motrice, cerebrale, congenitale sau dobandite (tetrapareză spastică, parapareze, distrofie musculară), afecțiuni psihice și comportamentale (nevroze, psihoze, probleme comportamentale, depresii, autism, Sindrom Down, ADHD), deficiente relaţionale (probleme emoţionale).

  

Hipoterapia se adresează tuturor. Sentimentul simțit la finalul unei ședințe de călărie este unul complex, de relaxare, de efort, de bucurie şi mulţumire, de putere, de eliberare.

În cazul afecțiunilor mai sus menționate, acest tip de terapie aduce beneficii:

  •  recuperează coordonarea şi echilibrul, componente de bază ale psihomotricităţii;
  •  stimulează şi îmbunătăţeşte echilibrul;
  •  stimulează mobilitatea articulaţiilor;
  •  stimulează apetitul, digestia;
  •  stimulează circulaţia sângelui;
  •  îmbunătățeste flexibilitatea;
  •  îmbunătățeste forţa şi coordonarea mişcărilor;
  •  ameliorează timpii de reflex și funcțiile cardio-respiratorii, etc.

În situația persoanelor cu dizabilităţi, marea majoritate a tipurilor de terapie se desfaşoară în mediu închis, de obicei acasă sau în cabinete și centre de specialitate. Deasemnea, afecţiunile de care suferă aceste persoane fac ca cea mai mare parte a timpului să fie petrecută în spaţii închise.

Astfel, suferinţa provocată de boală este accentuată semnificativ de faptul că aceste persoane sunt condamnate la lipsa de interacțiune cu mediul înconjurător, cu natura, cu alte persoane si la o gamă restrânsă de activități în aer liber. 

Prin excelență, hipoterapia oferă oportunitatea petrecerii timpului de terapie în aer liber, stimulează socializarea, introduce noutatea si iesirea din cotidian și creează contextul apropierii efective dintre pacient și specialist prin intermediul animalului. 

După căpătarea încrederii între cei 3 parteneri - pacient, cal, specialist, mişcarea calului îl obligă pe pacient să apeleze numai la propriile instincte, la echilibrul natural al corpului şi astfel se reduc problemele de mişcare, iar comportamentul acestuia devine mai calm şi mult mai hotărât.

Calitățile calului se completează cu abilitățile și cunoștințele terapeutului și vin în sprijinul susținut al persoanelor care au probleme de comportament, de locomotie sau alte dizabilități.

Este general recunoscut faptul că întotdeauna calul poate stabili, într-un mod cu totul deosebit, comunicarea cu omul prin respect și încredere și poate simți și înțelege pe deplin sentimentele acestuia. 

          Servicii de Hipoterapie – Terapie cu ajutorul cailor și poneilor

   Servicii de hipoterapie cu personal specializat pentru copii și adulți cu nevoi speciale - autism,                        sindrom Down, disfuncții senzoriale, depresii, dificultăți în vorbire și altele)